Blomstrer hvert 15. år

Blomstrende Amorphallus titanum Etter å ha sett Amorphallus titanum i en dokumentar fra en av Englands botaniske Hager, var det gøy å intetanende «ramle» over den i Botanisk Hage i København. Hagen fant vi også ved slump under en vandring fra Torvhallene (inspirasjon for den norske Mathallen). Med sine karakteriske (opptil) 6 høydemeter er den lett gjenkjennbar og mer spesiell blir den når du får vite at det kan gå opptil 15 år mellom hver blomstring.

 

Amorphallus titanum etter blomstring

En avblomstret Amorphallus titanum hviler i lysningen

 

Blomsten har det usjarmerende tilnavnet likblomst, grunnet lukten av råttent kjøtt som den får når blomsterstanden åpner seg og den oppnår mennesketemperatur, en nøye planlagt manøver da den bestøves av fluer og biller. Denne Botaniske Hagen mottok Amorphallus titanum i 2003, blomstret for første gang i 2012, for så å – til alles overraskelse – blomstre på nytt igjen i 2014. Film av denne spesielle blomstringen kan sees ved å trykke her.

 

Amorphallus titanum

Bladstilken står i 1-2 år etter blomstring hos Amorphallus titanum

 

For meg er dette ikke mindre magisk enn Tingelings feer i arbeide, og jeg skal prøve å huske på den imponerende kraften bak blomstringen når jeg neste gang betrakter en frodig blomst. I denne artikkelen kan flere bilder fra Botanisk Hage i København sees.

 

Dammen i jungelen

Dammen i jungelen som vanner Amorphallus titanum

 

Mer dansk inspirasjon fra København videreformidles i Kulinariske København med mat og arkitektur.

 

Følg meg gjerne: Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInEmail to someone

Ytre dine meninger her

%d bloggere liker dette: